Konstnärliga hissar pryder Nationalmuseum

Några utav Sveriges mest spektakulära hissar finns numera på Nationalmuseum i Stockholm. De tre hissarna som installerats i ljusgården på Nationalmuseum har levererats av ITK.

”Hissarna i ljusgården på Nationalmuseum är helt unika på flera sätt. Kombinationen av en mycket vacker inredning i hissarna och det dekorativa hisschaktets framträdande roll i ljusgården gör hissarna till en nästan konstnärlig upplevelse”, säger Sara Walldén, VD på ITK.

ITK är specialister på skräddarsydda hisslösningar som passar båda moderna och historiska miljöer. Till projektet på Nationalmuseum har företaget valt material av högsta kvalité som sedan anpassats efter kundens önskemål gällande utseende och driftssäkerhet.

”Just på Nationalmuseum har det ställts speciella krav på hissarna kring utseende, kvalitet och driftsäkerhet. Hissarna har anpassats för att passa in i den fantastiska miljön, samtidigt som de ska fungera för att transportera både människor och stora konstverk i huset”, säger Sara Walldén.

Hissarna i ljusgården är klädda i oxiderad mässingsplåt, en behandling som handgjorts för att få en äldre känsla på alla ytskikt. Den största av de tre hissarna är en utav Sveriges absolut största maskinrumslösa linhissar, med en lastkapacitet på 7300kg och en dagöppning i korgen på 3×3,2m. Den används huvudsakligen till att transportera konstverk i byggnaden. Totalt har ITK installerat och moderniserat 13 hissar till Nationalmuseum.